Thursday, 16 August 2012

PERMATA MAMA...1)  Hanya 5% bayi yang lahir pada tarikh EDD (Estimated Due Date) mereka. Kebanyakannya lahir antara minggu 37 & 42 kehamilan.

2) Sehingga lahir rahim ibu akan mengembang 500 kali ganda dari saiz normal untuk menampung kelahirannya.

3) Purata darah yang hilang melalui proses kelahiran normal adalah 500ml.

4) 80% wanita mengalami sindrom "baby blues" semasa 2minggu terawal selepas bersalin disebabkan oleh perubahan hormon badan.

5) Hanya 1 daripada 10 wanita mengalami pecah air ketuban sebelum proses bersalin bermula. Kebanyakkan wanita hanya akan mengalaminya apabila mereka telah bersedia untuk meneran bayi.

6) Badan manusia hanya mampu menanggung kesakitan sehingga 45 Del. Tetapi semasa bersalin ibu akan mengalami sehingga 57 Del yang bersamaan dengan 20 tulang dipatahkan serentak.

7) Apabila seorang ibu mula sakit hendak bersalin tercatat la pahala jihad baginya.

8) Apabila seorang ibu melahirkan anak, terhapuslah dosa2 lepas wanita itu.

9) Ibu bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat & puasa.

10)   Setiap kesakitan daripada uratnya, Allah hadiahkannya pahala menunaikan haji.Sama2 la kita menghargai pengorbanan Ibu kerana sudi melahirkan kan.


Putri & Adik kena tahu hargai Mama kerana bukan senang nak melahirkan sayang... Ingat jangan derhaka & degil... Syurga anak adalah dibawah telapak kaki Mama... Mama tak minta banyak cukup la jadi anak yang Solehah/ Soleh serta jadilah manusia yang berguna... Amin...
No comments:

Post a Comment